Het gebruik van een shampoo bar is duurzaam, daar hoeven we niet over te discussiëren. Door het gebruik van een shampoo bar verminder je op een makkelijke manier veel plastic flessen in je badkamer en door een shampoo bar met natuurlijke ingrediënten te kiezen spoel je ook geen troep door je doucheputje. Maar duurzaamheid is zoveel meer dan materiaal (of gebrek aan materiaal) en ingrediënten. In deze blog ga ik inzoomen op het bedrijf Shampoobars.nl, hoe duurzaam is hun shampoo bar (en andere producten) nou echt?
In een eerdere blog kon je mijn ervaring lezen over de shampoo bar en conditioner bar meloen. In die blog ging ik in op het gebruik van de shampoo en conditioner bar. Een verkorte versie daarvan: schoon en gevoed haar. Deze blog gaat niet over het product, maar over het bedrijf achter het product.
Assortiment
De missie van Shampoobars.nl is het normaliseren van plasticvrij douchen. Naast shampoo bars, en conditioner bars, kun je daar nog wel wat meer producten voor gebruiken, en die bieden ze gelukkig ook meteen aan! Zo kun je dus op 1 plek terecht voor al je plasticvrije producten en hoef je niet verschillende (web)winkels af, wat natuurlijk ook weer scheelt in transport.
Naast shampoo bars en conditioner bars kun je bij Shampoobars.nl terecht voor body bars, body lotion, natuurlijke deodorant, een face bar en lippenbalsem. Natuurlijk allemaal zonder plastic en met natuurlijke ingrediënten. Maar denk ook aan wasbare wattenschijfjes, bamboe tandenborstels, konjac sponzen, bamboe veiligheidsmes, bamboe kam, etc. Kortom producten voor een plasticvrije badkamer.
Productie en transport
Met een klik kopen we producten over de hele wereld. Dat kan natuurlijk bij buitenlandse webshops, maar ook Nederlandse (web)winkels die producten importeren vanuit het buitenland. Alle bars van Shampoobars.nl worden allemaal in Nederland met de hand gemaakt. Geen lange vliegreis voor nodig dus. En ook voor het bezorgen van de bestellingen hebben ze gekozen voor een duurzame optie, deze worden door heel Nederland bezorgd door Fietskoeriers.nl.
Doordat ze het hele productieproces ook zelf in de hand hebben garanderen ze ook een goed en eerlijk product. Alle ingrediënten worden duurzaam gewonnen en aangeschaft, en ook zijn ze transparant over de grondstoffen en ingrediënten. Zo wordt er bijvoorbeeld op hun website heel open en duidelijk gecommuniceerd over waarom ze kiezen voor het reduceren van palmolie in plaats van boycotten.
Doordat de producten met de hand gemaakt worden kan er ook wel eens iets mis gaan. Zo is er wel eens een batch met een net iets andere kleur en/of geur. Wat wordt daarmee gedaan? Waar grote merken iets snel zullen weggooien, gebeurt dat hier gelukkig niet. In plaats van deze weg te gooien worden deze met korting aangeboden op de website. Zo weet de klant dat de bar anders is dan hij/zij gewend is en kan de bar alsnog gebruikt worden.
Mensenrechten
Wanneer je mijn blog gelezen hebt over de ISO 26000, een richtlijn voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), heb je misschien gelezen dat mensenrechten een belangrijke kernonderwerp is binnen MVO. Door te kiezen voor de productie in Nederland, en niet in een lage lonen land, kiezen ze om zich te houden aan de strenge eisen die hier in Nederland gelden.
Ook andere MVO-kernonderwerpen, en MVO-issue’s, uit de ISO 26000 komen duidelijk naar voren bij Shampoobars.nl. Zoals milieu (voorkomen van vervuiling, duurzaam gebruik van hulpbronnen, beperking van en aanpassing aan klimaatverandering, bescherming van het milieu en herstel van natuurlijke habitats) en consumentenaangelegenheden (eerlijke marketing, eerlijke informatie, bescherming van de gezondheid en veiligheid van consument, duurzame consumptie).
Kortom, een mooi, eerlijk en duurzaam bedrijf waar je met een gerust hart je winkelmandje met duurzame producten kan vullen.
Blogs die je misschien ook leuk vindt:

Duurzaamheid als bedrijfsstrategie: Hoe en Waarom?
In een wereld die steeds meer aandacht besteedt aan milieubescherming en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), wordt duurzaamheid steeds belangrijker voor bedrijven. Het is niet langer

In gesprek met Benjamin Jozef Aras, Oprichter van WORMM
In het tijdperk waarin duurzaamheid en verantwoord ondernemen centraal staan, zijn er enkele start-ups die met innovatieve oplossingen komen om de voedselketen te verduurzamen. Een

Hoe vind je een baan bij een duurzaam bedrijf?
Er zijn veel verschillende manieren hoe je een verschil in de wereld kunt maken. Door, bijvoorbeeld, zelf thuis aan de slag te gaan, bedrijven die