Oliba bier

Review: Oliba bier van Zuivr, zin in een groen biertje?

Wat is duurzaamheid? Wanneer is het aanvaardbaar om iets duurzaam te noemen? In deze rubriek ga ik kijken naar producten en/of merken die zich profileren als duurzaam. In een eerdere blog, deze vind je hier, ga ik meer in op de vraag “Wat is duurzaamheid?” In deze blog ga ik inzoomen op Zuivr, een nieuw merk op de Nederlandse markt.

Zuivr

Op de website van Zuivr staat beschreven dat ze hun steentje willen bijdragen aan een betere en zuiverdere wereld. Producten dus van natuurlijke ingrediënten zonder verdere toevoegingen. Op dit moment hebben ze twee producten in hun assortiment: Oleaf drinks, een drankje gemaakt van olijfbladeren en een bier, Oliba, gemaakt van olijven. Beide producten zijn 100% natuurlijk en hebben geen verdere toevoegingen. 

Oliba bier

Het bier Oliba wordt gebrouwen van olijven afkomstig uit de Spaanse Pyreneeën. Een biertje van 100% natuurlijke ingrediënten én glutenvrij. Een letterlijk groen biertje, de kleur heeft hij te danken aan de olijven. Maar is er verder nog iets groens/duurzaam aan dit bier? 

De olijven die gebruikt worden voor dit bier komen van de plantage van Ivan Caelles Colomés. Naast het bier maakt hij ook olijfolie: ERM Mountain Olive Oil brand. Het is een eeuwenoude plantage van verschillende soorten olijfbomen, sommige bomen die er staan zijn al 300 jaar oud. Zelf zegt hij hierover: “Mijn droom is om de inheemse variëteiten van onze regio te herstellen en te promoten, terwijl ik de natuurlijke wereld met passie en respect behandel.”

Ze streven ernaar om te voorkomen dat eeuwenoude olijfbomen en inheemse soorten in de vergetelheid raken en proberen al verloren soorten weer terug te winnen. Om dit te bereiken, werken ze samen met het Institute of Agrifood Research and Technology om de olijfvariëteiten in de regio te identificeren, te categoriseren, hun kenmerken te bestuderen en ze opnieuw te laten groeien. Inheemse planten zijn erg belangrijk voor de biodiversiteit maar ook voor bepaalde (kleine)diersoorten, die kunnen uitsterven als een bepaalde plant/boom uitsterft. 

De smaak

Maar natuurlijk is de smaak van het biertje ook heel belangrijk, is hij ook lekker? En zoals ze op de website beweren: waan ik mij meteen in de Spaanse Pyreneeën?  Ik test er twee, de originele “The Original One” en een van een andere olijfsoort “The Empeltre One”. 

Of hij lekker is? Zeker! The Original One is een licht biertje, vooral lekker op een zonnige zomerse dag. De Empeltre One is wat zwaarder van smaak maar blijft ook vooral een zomers biertje. Blijf jij deze zomer in Nederland? Haal dan met dit lekkere zomerse bier een stukje Spanje hier naartoe 🙂 Ook zin om ze in huis te halen? Je kunt ze hier bestellen. 

Blogs die je misschien ook leuk vindt:

Wat is duurzaamheid?

Wat is duurzaamheid? Wanneer is het aanvaardbaar om iets duurzaam te noemen? In deze rubriek ga ik kijken naar producten die zich profileren als duurzaam.

Read More »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *