Wat is duurzaamheid? Wanneer is het aanvaardbaar om iets duurzaam te noemen? In deze rubriek ga ik kijken naar producten en/of merken die zich profileren als duurzaam. Eerder heb ik een blog geschreven waarop ik in ga op de vraag “Wat is duurzaamheid?”. In deze blog ga ik inzoomen op de webshop van You Madu. Wat maakt een webshop duurzaam en waarom zou je voor deze webshop kiezen in plaats van een andere?
Je herkent het misschien wel, je koopt online in een webshop een product voor het verduurzamen van jouw verzorgingsroutine of huishouden. Vervolgens komt het in een ontzettend grote doos binnen, wat niet meewerkt aan een duurzame verzending, en is het ingepakt met heel veel plastic. Ikzelf kan daar dan echt flink de balen van hebben, wil je bijvoorbeeld aan de slag met een product om plastic afval te verminderen krijg je er eerst nog heel veel afval bij…
Ook het kiezen voor ecologische verzorgingsproducten en/of ingrediënten voor het zelf maken van verzorgingsproducten kan deel uitmaken van het verduurzamen van je huishouden. Door zelf verzorgingsproducten te maken weet je precies wat erin zit, hierdoor vermijd je chemische stoffen en microplastics die in reguliere verzorgingsproducten kunnen zitten. Deze chemische stoffen en microplastics komen ook weer in de natuur terecht. Maar dan is natuurlijk de grote vraag, hoe kom je aan echt pure en duurzame ingrediënten (en het liefst ook nog betaalbaar)?
In de webshop You Madu kun je terecht voor alle ingrediënten voor het zelf maken van cosmetica. Deze kun je los aanschaffen, of in een keer in een pakket om bijvoorbeeld vochtinbrengende handcrème te maken. Geen zin om zelf aan de slag te gaan? Ook dan kun je bij You Madu terecht, ze hebben ook kant en klare ecologische verzorgingsproducten.
Voor een webshop is de website natuurlijk heel belangrijk. Hoe groen is die webshop zelf eigenlijk? Het datacentrum waar de website gehost wordt draait op groene stroom, dus dat is alvast een pluspunt!
Wat is het verhaal achter You Madu?
You Madu is opgericht vanuit het ideaal om iedereen kennis te laten maken met 100% natuurlijke producten. Door middel van eenvoudige recepten en pakketen, zodat je alles in één keer in huis hebt, doorboren ze het stigma dat het zelf maken van natuurlijke verzorgingsproducten alleen voor een klein groepje mensen haalbaar is.
Madu is overigens Indonesisch voor honing. Ze haalden veel inspiratie uit de Indonesische cultuur en wilde dat graag verwerken in de naam. Dat je maar een huid zo zoet/zacht mag krijgen als honing.
Waarvoor kun je terecht bij You Madu?
Op de website vind je tal van recepten waar je meteen mee aan de slag kan, voor zowel verzorgingsproducten als schoonmaakproducten. Zo vind je bijvoorbeeld een recept voor body wash, maar ook voor poetsmiddel voor in de badkamer.
Naast de recepten, die je gewoon op de website kunt vinden, vind je er dus ook alle benodigdheden. De meeste recepten zijn prima te volgen, zeker ook als je een beginner bent in het zelf maken van verzorgings- en/of schoonmaakartikelen.
Producten
De ingrediënten voor het zelf maken van producten zijn allemaal 100% natuurlijk en waar mogelijk onbewerkt en/of koudgeperst (bij oliën bijvoorbeeld). Daarnaast zijn de meeste ingrediënten biologisch.
Ook de kant en klaar producten zijn zorgvuldig uitgekozen en bevatten enkel natuurlijke ingrediënten.
Mijn pakket
Ik ontving een klein pakketje, fijn, het product is in een zo klein mogelijk doosje ingepakt dus het neemt weinig ruimte in bij het transport!
De vulchips lijken misschien op plastic maar ze zijn gewoon wateroplosbaar.
Dan naar het product, dat is natuurlijk wel het belangrijkst. Ik ontving de Monoï de Tahiti olie. De olie wordt gemaakt door bloemblaadjes van de Tahitian Gardenia te laten weken in kokosolie. Wanneer je naar de ingrediënten kijkt zie je dat ook echt niets is toegevoegd aan synthetische stoffen of bewaarmiddelen.
Wat ook fijn is, is dat je bij de productomschrijving meteen kunt lezen waarvoor (en hoe) je het kunt gebruiken. Voor de huid kun je het bijvoorbeeld gewoon puur gebruiken als huidolie en voor je haar kun je het als haarconditioner gebruiken.
Ik heb besloten het zelf te gebruiken als huidolie voor mijn gezicht. De Monoï de Tahiti olie trekt snel in en mijn huid ziet er totaal niet vet uit. Gedurende de dag merk ik ook veel verschil, geen trekkerige huid! Omdat ik een droge huid heb gebruikte ik hiervoor altijd shea boter maar ik vind deze een stuk fijner.
Het product zit in een glazen potje en gaat lang mee, omdat ik telkens maar een klein beetje van nodig heb.
Conclusie
Wil je zelf beginnen met het maken van cosmetica? Dan ben je bij You Madu aan het juiste adres om op een laagdrempelige manier kwalitatieve ingrediënten en recepten te vinden. In de producten zit, zoals ze ook zeggen, echt geen toevoegingen en ook het duurzame aspect nemen ze heel serieus.
Op de website van You Madu vind je verder ook veel informatie, wat de kans op miskoop van een product ook weer kleiner maakt. Zo vind je bijvoorbeeld uitgebreid beschreven welke olie geschikt is voor verschillende huidtypes. En heb je nog een vraag, je kunt ze gewoon mailen en je krijgt een vriendelijk antwoord terug 😉
Blogs die je misschien ook leuk vindt:

Hoe duurzaam is het bedrijf Shampoobars.nl achter hun duurzame product?
Het gebruik van een shampoo bar is duurzaam, daar hoeven we niet over te discussiëren. Door het gebruik van een shampoo bar verminder je op

Wat is duurzaamheid?
Wat is duurzaamheid? Wanneer is het aanvaardbaar om iets duurzaam te noemen? In deze rubriek ga ik kijken naar producten die zich profileren als duurzaam.

NatureGreen aan het woord: aan de slag met een sedumdak
Een sedumdak, ook wel een groendak, kan je vast niet ontgaan zijn, je leest en hoort er steeds meer over. In deze blog geef ik