Huis van Joyce met zonnepanelen

Het energieverbruik van Joyce: “Zonnepanelen lager er al in de eerst week nadat we de sleutel kregen”

Niet langer dan 5 minuten douchen of de verwarming niet hoger dan 17 graden? Wat doen we om ons energieverbruik onder controle te houden? Elke week vertelt iemand hoe zij met hun energieverbruik omgaan en/of welke maatregelen ze in huis hebben genomen. Deze week is Joyce aan het woord. Joyce woont met haar man, twee pubers, twee honden, drie katten en twee geiten in het buitengebied. In het dagelijkse leven houdt ze zich bezig met haar woon inspiratie website en haar lifestyle blog.

Waar wonen we?

Ruim drie jaar geleden zijn wij in het buitengebied van Schijndel terecht gekomen. Een prachtig  huis waar we altijd langskwamen bij het hardlopen kwam te koop en we hebben alles op alles gezet om de nieuwe eigenaren te worden! Dit is de plek waar we de rest van ons leven willen doorbrengen. 

Ondanks dat het een mooi huis is op een nog mooiere plek, was het huis ook erg aan onderhoud toe. We zijn dan ook nog steeds aan het verbouwen om het helemaal naar onze zin te krijgen. En we zijn gestart met de basis. 

Wat hebben we verbouwd?

We zijn gestart met het leggen van zonnepanelen. Die lager er al in de eerst week nadat we de sleutel kregen. 

Inmiddels hebben we de gevels geïsoleerd, overal dubbel glas geplaatst en veel oude kozijnen vervangen. Verder hebben we van de garage mijn kantoor gemaakt en hebben we woonkamer en eetkamer verbouwd. Inmiddels zijn we met onze badkamer bezig en tegelijkertijd met de nieuwe slaapkamer van mijn zoon. 

Die slaapkamer maken we van twee kleine kamertjes op de zolder van ons bijhuis. Hier hebben we een dakkapel geplaatst en het volledige dak geïsoleerd. Hier zat namelijk alleen maar een klein laagje tempex waardoor de wind gewoon door de pannen heen kwam. 

Ondanks het feit dat we nog een aantal verbouwingen op de planning hebben staan gaan we ons eerst richten op verdere verduurzaming van de woning. 

Verduurzamen van onze woning

Wat we tot nu toe gedaan hebben om de woning duurzamer te maken is dus:

  • 36 zonnepanelen geplaatst op onze loods
  • Gevels geïsoleerd
  • Overal HR++ glas geplaatst en rotte kozijnen vervangen
  • Deel van het dak geïsoleerd

De vloer in onze woning is redelijk geïsoleerd, maar dit zou nog veel beter kunnen. Dat is echter zo’n karwei dat we besloten hebben om dit de komende jaren nog niet te doen. We hebben nu een pvc vloer over de plavuizen gelegd en dat voelt al een stuk comfortabeler. 

Onder de plavuizen zat wel vloerverwarming, maar helaas zijn dit van die oude zwarte slangen die rotzooi afgeven waardoor de cv ketel veel sneller verslijt. We hebben dan ook moeten besluiten om de vloerverwarming voorlopig af te sluiten. 

Doordat we zo ontzettend veel zonnepanelen hebben is er een  ‘overschot’ aan energie. We wekken zelf zo’n 11.000 kwh per jaar op. Superfijn natuurlijk, want we verbruiken ook nogal wat door onze jacuzzi en het zwembad dat we sinds dit jaar hebben laten leggen. 

Wat willen we nog aanpakken op het gebied van verduurzaming?

Onze cv ketel is nog niet echt aan vervanging toe, maar toch zijn we aan het kijken naar de mogelijkheden voor het plaatsen van een warmtepomp. 

Wat ik moeilijk vind? Dat al die leveranciers (natuurlijk) hun eigen producten aanprijzen. Eigenlijk zou ik heel graag een onafhankelijk advies willen van een partij dien gewoon eerlijk bekijkt wat voor ons de beste oplossing is. 

Is dat een lucht water warmtepomp, een water water warmtepomp, verwarmen met airco’s of een combinatie van het een en ander. 

Onze voorkeur gaat eigenlijk uit naar een water water warmtepomp waarvoor we een bodembron moeten laten boren.

Momenteel bekijken we of dat mag bij ons huis en zijn we bezig met een aantal leveranciers om de verschillende mogelijkheden te bespreken. 

We willen in ieder geval graag van het gas af en met volledig zelfvoorzienend zijn. Dat – in combinatie met goede thuisbatterijen in de toekomst en een paar extra zonnepanelen- is ons toekomstbeeld op het gebied van energie en duurzaamheid.

Ondanks dat we naar mijn idee grootverbruikers zijn proberen we met allerlei investeringen ervoor te zorgen dat we daar het milieu niet extra mee belasten. 

Wat doen we verder nog?

Daarnaast proberen we onze kinderen natuurlijk ook bewust te maken van ons verbruik. Dat gaat met ups and downs 😉 . Pubers zijn nogal met zichzelf bezig en als we er niets van zouden zeggen zouden ze met gemak 30 minuten per dag douchen. 

Afijn, ik merk dat we vooruitgang boeken op het gebied van douchen, deuren sluiten, lampen uitdoen en ga zo maar door. We just keep going ;).

Blogs die je misschien ook leuk vindt:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *