energieverbruik van Mirjam

Het energieverbruik van Mirjam: “Zodra de isolatie was aangebracht was het verschil direct merkbaar”

Niet langer dan 5 minuten douchen of de verwarming niet hoger dan 17 graden? Wat doen we om ons energieverbruik onder controle te houden? Elke week vertelt iemand hoe zij met hun energieverbruik omgaan en/of welke maatregelen ze in huis hebben genomen. Deze week is Mirjam aan het woord, van de blog eengoedverhaal.nu. 

Hoe wij energie besparen

Ik riep altijd dat ik wel in zo’n charmant jaren ’30 huisje wilde wonen. Of in een oude boerderij. Maar eerlijk gezegd vind ik onze nieuwbouwhuis met energielabel A toch wel een verademing. We zien hier per definitie al niet heel veel kwijt aan stookkosten en hebben ook het stroomverbruik aardig in de hand. Toch hebben we wel nog wat energiebesparende maatregelen getroffen, omdat duurzaam leven nogal belangrijk voor ons is. 

Huis van Mirjam

Onze energiebesparende maatregelen

Een van de grootste energiebesparende maatregelen die we onlangs troffen, was het aanleggen van zonnepanelen op het dak. We vinden het een fijn idee dat we onze eigen stroom opwekken op een duurzame manier. 

Ook hebben wij de garage laten isoleren. Die zit namelijk aan ons huis vast en de deur naar de garage staat vaak open, omdat we die ruimte gebruiken als washok en opslag. Er kwam altijd veel kou vandaan, dus zodra de isolatie was aangebracht, was het verschil direct merkbaar. 

Daarnaast hebben we vloerverwarming genomen, hebben we het gasfornuis vervangen voor een inductiekookplaat, hebben we overal in huis ledlampen gedraaid en extra gordijnen voor de luxaflex gehangen. En als we nieuwe apparaten nodig hebben, kiezen we voor energiezuinige apparaten. Door deze aanpassingen, besparen we al bijna automatisch op onze energierekening.

Afspraken over energieverbruik

Toch blijft het een sport om nog minder te verbruiken dan nodig is. Daarom letten wij als gezin altijd op met ons stroom- en energieverbruik. 

Mijn vriend kan de elektrische auto gratis laden op speciale laadplekken, dus rijdt hij daar vaak langs voor hij naar huis komt. Over de auto gesproken, ik doe mijn telefoon daar standaard in de oplader als we gaan rijden. Dat scheelt toch weer stroom in huis. 

De verwarming in huis gaat in de winter niet hoger dan 19 graden. ‘Als je het koud hebt, trek je maar een extra vest aan’, is onze regel. 

Met de kinderen maken we ook duidelijke afspraken. Niet zomaar lampen laten branden in een ruimte waar je niet bent bijvoorbeeld, alhoewel dat lang niet altijd goed gaat. Ook mogen ze niet zomaar met (warm) water spelen. 

Een keer per week mogen de kleintjes samen in bad, na de zwemles van de jongste. De rest van de week wassen wij ze met een washandje. Als ze erg vies zijn, mogen ze even snel onder de douche springen. Ook wijzelf letten op het warm waterverbruik als we douchen. We douchen niet te vaak, niet te heet en niet te lang. Dat is trouwens mede op advies van de dermatoloog, omdat een paar gezinsleden (waaronder ikzelf), nogal eczeemgevoelig zijn. 

Eigenlijk zijn het allemaal kleine dingen samen, die toch wel het verschil maken. Geen stekkers in het stopcontact laten zitten, als je het apparaat niet meer gebruikt, bijvoorbeeld. Of een pot thee zetten, in plaats van steeds water koken voor een kopje. De gordijnen gaan op tijd dicht om de warmte in huis te houden, we hebben zelfs elektrische raamdecoratie in de dakramen van de keuken zo ingesteld, dat ze na zonsondergang dichtgaan. 

Je moet het jezelf eigenlijk zo gemakkelijk mogelijk maken. En jezelf steeds kleine nieuwe dingen aanleren, zodat het niet als een hele opgave aanvoelt. Zo wordt energie besparen een vanzelfsprekend iets. 

Op mijn blog eengoedverhaal.nu deel ik nog meer energiebesparende tips. 

Liefs, Mirjam

Blogs die je misschien ook leuk vindt:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *