Het klinkt als heel veel werk, maar afhankelijk van hoe je het aanpakt valt dat echt heel erg mee: brood bakken. Wat is er lekkerder dan de geur van versgebakken brood als je net je bed uit komt rollen? In deze blog benoem ik de voordelen van zelf brood bakken én geef ik je informatie over hoe je zelf kunt starten.
Voordelen van zelf brood bakken
Er hangen verschillende voordelen aan het zelf bakken van je brood. Zo weet je precies wat er in je brood zit en kun je experimenteren met ingrediënten om zo het perfecte brood naar jouw smaak te bakken. Jouw zelfgebakken brood is, afhankelijk natuurlijk van de ingrediënten die je gebruikt, vaak gezonder brood dan je in de supermarkt koopt. Dit komt door de toevoegingen die wel in brood uit de supermarkt kunnen zitten en jij er zelf niet in doet, bepaalde E-nummers bijvoorbeeld.
Daarnaast bespaar je afval doordat je brood niet elke keer in een nieuwe plastic zak zit. Natuurlijk hangt dit wel af van hoe je je ingrediënten inkoopt, koop je ze bijvoorbeeld groot in, en in karton, of koop je je ingrediënten in een plastic zak met mix voor precies 1 brood? Je snapt waarschijnlijk wel dat dat laatste niet veel afvalvoordeel oplevert 😉
Brood bakken zonder een broodbakmachine
Voor broodbakken heb je helemaal niet veel nodig. Het kan natuurlijk per broodsoort verschillen maar grofweg heb je het volgende nodig: bloem, gedroogde gist, zout, suiker, water en olijf- of zonnebloemolie. Daarnaast heb je bakpapier of een bakblik nodig en een grote beslagkom, theedoek en eventueel een mixer met deeghaken.
Daarna is het vooral een kwestie van veel geduld. Je moet het deeg namelijk een aantal keer laten rijzen. Op zoek naar een lekker recept? Er zijn gelukkig genoeg boeken te vinden met allemaal lekkere broodrecepten speciaal voor broodbakken zonder broodbakmachine , zoals dit boek.
Brood bakken met een broodbakmachine
Zoals je hierboven hebt gelezen kan het bakken van brood met de hand veel tijd kosten. In dat geval kan een broodbakmachine het een stuk gemakkelijker maken. Je hoeft in dat geval alleen maar de ingrediënten in de machine te doen en op de knop te drukken. Ook zijn er machines die een timer hebben, zodat jij ’s avonds de ingrediënten er in doet en de machinekamer aangaat zodat hij precies klaar is als jij ’s ochtends de keuken in loopt, klinkt perfect toch?
Maar hoe vind je een geschikte broodbakmachine? En waar kun je qua duurzaamheid nog rekening mee houden?
Je hebt broodbakmachines in verschillende prijsklassen, van rond de 60 euro tot 300 euro. Mijn eerste tip: koop geen goedkoop, onbekend merk. De kans dat die zo kapot is is natuurlijk heel groot, en dan kun je weer een nieuwe kopen. Goedkoop is in heel veel gevallen toch duurkoop. En naast dat het op lange termijn dus goedkoper is om een duurder apparaat te kopen, is het ook duurzamer doordat hij langer mee kan.
Daarnaast is het goed om van te voren goed na te denken over je wensen, zo voorkom je dat je achteraf toch de verkeerde hebt gekocht en hij niet gebruikt wordt. Zo is bijvoorbeeld niet elke broodbakmachine geschikt om glutenvrij brood te makken.
Daarnaast is het ook goed om te kijken naar het stroomverbruik. Het stroomverbruik verschilt per machine, maar gemiddeld ligt het tussen de 850 – 1000 Watt. Misschien ben je geneigd om een broodbakmachine te kopen met een laag stroomverbruik, maar als deze er langer over doet dan een broodbakmachine met een hoger stroomverbruik verbruikt hij uiteindelijk toch meer stroom. Op het Europees energielabel staat vermeld wat het stroomverbruik per jaar is bij gemiddeld gebruik. Zo kun je ze op een makkelijke manier vergelijken!
Op debestebroodbakmachine.nl kun je gemakkelijk verschillende broodbakmachines bekijken én kun je (als je er een hebt uitgekozen) gemakkelijk zien waar ze hem allemaal aanbieden en tegen welke prijs.
Blogs die je misschien ook leuk vindt:

Gastblog: Mijn gedachtes over energie besparen door duurzaam te verwarmen
Mijn naam is Koen Duindam, vader van Jonas (2) en Vera (0). Als ouder ben je natuurlijk altijd op zoek naar manieren om de toekomst

Leuke kinderboeken over duurzaamheid
Er zijn zo ontzettend veel kinderboeken dat het best kan zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. De leuke kinderboeken tussen

Hoe gezond is jouw thuisomgeving?
Sinds corona in ons leven verscheen ziet de wereld er anders uit. Je gaat misschien minder vaak dan vroeger de deur uit. De ene vindt