Door afval goed te scheiden kunnen producten gerecycled worden en daardoor kunnen we grondstoffen besparen voor het maken van nieuwe producten. Grondstoffen die we hard nodig hebben, want deze zijn op een gegeven moment gewoon op!
Verschillende afval bakken
Idealiter hebben we allemaal verschillende afvalbakken in huis, namelijk:
– Papier
– Restafval
– Plastic
– GFT
– Glas
Als je dus maar een kleine keuken hebt betekent dat dus bijna dat je halve keuken in gebruik is om afval te scheiden. Gelukkig komen er tegenwoordig steeds compactere en slimme systemen, zoals deze bijvoorbeeld.
Twijfelgevallen
Toch zijn er altijd een aantal producten waar ik over twijfel in welke bak ze nou precies moeten. En dan heb je ook nog eens de producten die per gemeente verschillen, bij ons mag bijvoorbeeld het blik bij het plastic maar dat is niet in elke gemeente zo. Niet altijd makkelijk dus om alles in de juiste afvalbak te gooien. Een aantal producten waar ik altijd over twijfel:
Kassabonnetjes
Ik dacht zelf altijd dat kassabonnetjes gewoon bij het papier mochten maar dat is dus niet zo. Dit komt door de thermische inkt die erop zit. Je kassabonnetjes horen bij het restafval.
Bio plastic
Dit is ook altijd een moeilijke. Je hebt twee soorten bio plastic: composteerbaar en niet composteerbaar. Niet composteerbaar bio plastic mag bij het plastic afval. Composteerbaar bio plastic moet bij het restafval.
En heb je nog iets waar je over twijfelt? Kijk even op deze website, dan heb je het zo gevonden!
Ik heb ook een handig overzicht voor je gemaakt die je zo in de keuken kan ophangen! Onder elke categorie staan ook een aantal stippellijntjes, zodat je zelf kunt aanvullen wat er in jouw gemeente mag. Een keer dus even in je luie stoel uitzoeken hoe de regels bij jouw gemeente zijn en daarna heb je het helemaal helder op papier! En als je dan toch in die luie stoel zit vind je in deze blog nog meer verduurzamingstips die je vanuit je luie stoel kunt doen.
Blogs die je misschien ook leuk vindt:

Energieneutraal wonen, wat is dat nu eigenlijk?
Energieneutraal wonen. Je hoort het steeds vaker, maar wat is het nu eigenlijk? In deze blog ga ik je er meer over vertellen. Definitie van

Hoe selecteer je echt groene stroom?
Wanneer je zelf geen mogelijkheid hebt om zonnepanelen op je dak te leggen kun je een energiecontract afsluiten bij een leverancier van groene stroom. Op

Aan de slag met het besparen van energie aan de hand van de trias energetica
De noodzaak van energie besparen is duidelijk, maar waar begin je? In deze blog ga ik je meer uitleggen over de trias energetica. Trias Energetica
Pingback: 3 tips om bij te dragen aan een duurzame wereld zonder dat het jou energie of geld kost - Groen Graag