cosmetische chirurgie

Cosmetische chirurgie binnen een bewuste leefstijl 

In het algemeen zit er nog een groot stigma rond cosmetische chirurgie. Een stigma van hoog blonde bimbo’s met opgespoten lippen en/of smalle neus. Ook omtrent een bewuste/duurzame levensstijl, de geiten-wollen-sokken-figuren, zit nog een groot stigma. Verder uit elkaar zouden die twee stigma’s niet kunnen liggen zou je haast denken. In deze blog wil ik deze twee stigma’s graag nuanceren. 

Redenen cosmetische chirurgie

Cosmetische chirurgie kan om veel meer redenen uitgevoerd worden dan we op eerste gezicht zullen denken. Vanwege gezondheidsredenen bijvoorbeeld, zo kan een scheve neus ervoor zorgen dat je moeilijker kunt ademen door je neus, kun je veel last hebben van een hard litteken of kun je vereenzamen omdat je niet meer naar buiten durft vanwege je heel veel dunner geworden haar. 

Kortom, iets wat voor de een totaal onbelangrijk lijkt kan voor de ander heel veel invloed hebben op zijn of haar leven. 

Hoe past het in een bewuste leefstijl?

Een bewuste levensstijl zegt het grotendeels zelf al, al kan het natuurlijk voor iedereen verschillen, maar je maakt bewuste keuzes. Bewuste keuzes bijvoorbeeld omtrent producten die je wel of niet gebruikt, of wat je wel of niet eet, wat je wel of niet doet, enzovoort. Waarom zou je dan niet bewust kiezen voor een cosmetische ingreep? Omdat je er medische ongemakken van ondervindt of dat je ergens onzeker over voelt. Hoe fijn is het dat een cosmetische ingreep je op dat moment kan helpen om weer lekkerder in je vel te zitten? Of het nou een borstvergroting, littekencorrectie of een haartransplantatie is. 

Mijn ervaring met cosmetische chirurgie

Zelf heb ik ook zo’n drie jaar geleden voor een cosmetische correctie gekozen. Vijf jaar geleden heb ik een tijdelijk stoma gehad (in deze blog vertel ik daar meer over) en na de operaties is er een lelijk litteken op mijn buik achtergebleven. 

Geen plek waar iedereen het gelijk kan zien, ik zag het zelf ook vooral bij het aan- en uitkleden in de badkamer in de spiegel. En toch vond ik het dan vervelend om het telkens te zien, om weer herinnerd te worden aan het stoma. Niemand anders had “last” van mijn litteken behalve ikzelf en dat was voor mij de reden om voor een cosmetische ingreep te kiezen. Omdat ik het zelf graag wilde. 

Wanneer kiezen voor een cosmetische ingreep

Wanneer kies je om een cosmetische ingreep uit te laten voeren? Ik denk dat het allerbelangrijkste is dat je het voor jezelf doet. Niet omdat anderen vinden dat je er iets aan zou moeten doen, of dat anderen er mogelijk iets van zouden kunnen vinden. 

En heb je uiteindelijke besloten dat je een cosmetische ingreep wilt laten uitvoeren? Kies dan voor een gecertificeerde kliniek en vraag eerst een vrijblijvend consult aan. Zo kun je eerst rustig in gesprek met de specialist en kijken of het nog steeds goed voelt 🙂 

Blogs die je misschien ook leuk vindt:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *