duurzaam klussen

Zo duurzaam mogelijk klussen, waar begin je?

Je wilt je huis verbouwen, of het nou iets kleins is zoals het kitten van een randje of groter zoals een nieuwe badkamer, hoe pak je dat nou zo duurzaam mogelijk aan? In deze blog ga ik je een aantal duurzame keuzes voorleggen die je kunt nemen als je gaat klussen. 

Wat is duurzaam klussen?

Je kunt jezelf eerst de vraag stellen of duurzaam klussen überhaupt mogelijk is. En dan heb ik het niet over een klus of verbouwing waardoor je huis energiezuiniger of duurzamer wordt. Een verbouwing omdat je het gewoon leuk vindt, omdat het je woonplezier vergroot. Van een nieuwe badkamer tot het plaatsen van tapijten traptreden op de trap. Kun je met dat soort klussen nog met bepaalde zaken rekening houden? Ik geef je hieronder graag een aantal tips om je klusproject zo duurzaam mogelijk aan te pakken. 

1. Maak producten op

Niets is zo zonde als een product grotendeels weer weg te zetten en na een paar maanden er achter te komen dat het helemaal is uitgehard en je het kunt weggooien. Belangrijk dus om te kijken of je het product in verschillende hoeveelheden kunt kopen en dan berekenen hoeveel je ervan nodig hebt. Niet bij elk product is dat altijd mogelijk, zo koop je bijvoorbeeld kit vaak in een standaard verpakking. Waar je dan op zou kunnen letten is of je het product voor meerdere toepassingen kunt gebruiken. Zo kun je de Fix All Kit van Soudal gebruiken om randjes te kitten, maar ook om dingen vast te plakken. En dat nog eens voor binnen én voor buiten. Grote kans dat je nog wel wat klusjes kunt verzinnen die je meteen mee kunt pakken. En om nog even terug te komen op het probleem van bewaren en de juiste hoeveelheid berekenen, voor beide problemen heeft Soudal een fijne oplossing. Zo hebben ze een video gemaakt hoe je kit het beste kunt bewaren en hebben ze een handige rekentool op hun website zodat je kunt berekenen hoeveel voegkit je nodig hebt.

2. Kijk naar keurmerken en de website

Kijk naar keurmerken die een product en/of fabrikant hebben. Eerder schreef ik een blog over veelvoorkomende milieukeurmerken waar je op zou kunnen letten. Maar neem ook eens een kijkje op de website van een leverancier, hoe komen ze daar over? Zou lees je op de website van Soudal, van de supersterke montagelijm, dat ze met de modernste productietechnologie energie-, watergebruik en de reststoffen beperken en dat een aantal van hun productielocaties helemaal op zonne-energie draaien. Ook heeft de organisatie verschillende milieucertificaten, zoals ISO 14001, wat betekent dat de organisatie haar werking die negatieve effecten hebben op het milieu beperkt en Tight Vent Europe, voor de inzet voor energie-zuinig bouwen. Daarnaast heeft de Fix ALL kit zelf ook nog een KOMO keurmerk en een EC1 Plus keurmerk, wat betekent dat het aan de hoogste klasse voldoet op het gebied van uitstoot van schadelijke stoffen, en voldoet het aan alle LEED-eisen (ook voor een lage uitstoot). Daarnaast is de kit isocyanaat-vrij; isocyanaten zijn sterk irriterende stoffen waar verschillende ziektebeelden aan gelinkt worden. Niet echt een fijne stof om mee te werken dus. Door de tekst en/of filmpjes op de website te lezen/kijken leer je nog meer over de leverancier van een product dan alleen naar een keurmerk te kijken.

3. Kijk voor tweedehands materialen

Neem eerst eens een kijkje op de website van Marktplaats voor je naar de bouwmarkt gaat. Zijn er bepaalde materialen die je daar zou kunnen vinden? Verf is misschien niet heel voor de hand liggend, maar toch zou het zomaar kunnen kijken dat iemand een pot teveel heeft gekocht, in de kleur die jij zoekt, en die op Marktplaats aanbiedt. Of een kraan die nog prima werkt maar niet meer bij de inrichting past en de bewoners daarom vervangen hebben. Of misschien restjes hout die iemand heeft overgehouden van een klusje die precies genoeg zijn  voor jouw klus project. Op die manier kunnen, al gekochte, materialen optimaal gebruikt worden én bespaar je ook nog eens in je portemonnee. 

4. Huur of leen gereedschap

Gereedschap nodig wat je niet zelf in huis hebt liggen? In plaats van het meteen te kopen zou je kunnen kijken of je het kunt lenen, van de buren of familie/vrienden bijvoorbeeld. Ook zijn er veel bouwmarkten die gereedschap, veelal de grotere machines, verhuren. 

Met welke tip(s) ga jij aan de slag om in het vervolg zo duurzaam mogelijk te klussen?

Blogs die je misschien ook leuk vindt:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *