Kalkaanslag verwijderen op een natuurlijke manier

Kalkaanslag, we hebben er allemaal mee te maken, in sommige delen van het land meer dan in andere delen. Zo boenen we ons suf om de kranen weer glimmend te krijgen en moeten we ons koffiezetapparaat ontkalken omdat hij anders sneller stuk kan gaan. Hoe kunnen we kalkaanslag verwijderen op een natuurlijke manier? 

De supermarkten staan er vol mee: chemische producten die beloven dat kalkaanslag verleden tijd is. Maar willen we dat wel? Schoonmaakmiddelen waarvan we geen idee hebben wat erin zit, en eigenlijk weten we ook wel dat het weinig natuurlijks is. 

Natuurlijke middeltjes

Toch kan het al ontzettend simpel, en hebben we die middeltjes helemaal niet nodig. Door bijvoorbeeld de kraan in te smeren met een halve citroen als we die over houden van het koken. Maar ook natuurazijn is een prima middel tegen kalkaanslag. 

Hard water

Hoe ontstaat kalkaanslag? Is het niet beter om het te voorkomen dan alleen maar verwijderen? De hardheid van water, dus hoeveel kalk er in ons water zin, verschilt per gemeente. Dit verschilt omdat ons leidingwater uit verschillende gebieden in Nederland wordt gewonnen en de hoeveelheid mineralen per bron kan verschillen. In dit overzicht kun je op alfabetische volgorde zien wat de hardheid van het water in elke gemeente is.

Voordeel

Het water “zachter” maken, dus de hoeveelheid kalk in het water verminderen, heeft verschillende voordelen. Zo gaat je energierekening omlaag omdat apparaten minder energie hoeven te gebruiken bij het opwarmen van het water. Dit kan gemiddeld wel zo’n 500 euro per jaar opleveren! Ook heb je minder schoonmaakmiddelen nodig om die kalkaanslagen te verwijderen, bij bijvoorbeeld het schoonmaken van je douche of kranen. Ook heeft de wasmachine minder schoonmaakmiddel en wasverzachter nodig bij het wassen. Een voordeel voor je portemonnee maar zeker ook voor het milieu.

Ook je huid kan nadelen ondervinden van hard water. In hard water zitten magnesium- en calciumdeeltjes. Deze deeltjes verhogen de ph-waarde van je huid, waardoor een al droge huid nog droger wordt. Ook kan exces of psoriasis erdoor worden verergerd. 

Kosten

Een manier om het water te ontkalken zonder chemicaliën is een waterontharder. Een waterontharder heeft verschillende voordelen.
De prijzen van een waterontharder variëren tussen de 140 en 3.000 euro. Een grote spreiding dus. Grofweg zijn er twee verschillende systemen: een systeem dat bestaat uit 1 of meerdere magneten of een systeem dat werkt met een ionenwisselaar. Ook verbruikt het ene systeem veel meer stroom dan het andere, kun je sommige zelf installeren en moet je sommige laten installeren (wat natuurlijk ook weer kosten met zich meebrengt) en hebben sommige jaarlijks onderhoud nodig. Waar begin je als je wilt kijken voor een waterontharder?

Amfa4000

Online kwam ik de Amfa4000 tegen. Een waterontharder die je zelf op de waterleiding kunt monteren en verder geen onderhoud nodig heeft. Deze waterontharder werkt via magnetisme, door een magnetisch veld zorgt hij ervoor dat de calcium en magnesium (wat verantwoordelijke is voor kalk) niet kan kristalliseren en er zo geen kalkaanslag ontstaat.

Via deze link schaf je de Amfa4000 nu tijdelijk aan voor 169 euro! 

Blogs die je misschien ook leuk vindt:

Afval scheiden

Door afval goed te scheiden kunnen producten gerecycled worden en daardoor kunnen we grondstoffen besparen voor het maken van nieuwe producten. Grondstoffen die we hard

Read More »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *