heide landschap, stikstof verminderen

Hoe kun je jouw stikstof “footprint” verminderen?

Het onderwerp is regelmatig in het nieuws: stikstof. We weten inmiddels dat het een probleem is maar waarom is dat? En is het ook mogelijk om als consument actief aan de slag te gaan met het verminderen van stikstof?

Wat is stikstof?

Stikstof is van zichzelf niet schadelijk voor de natuur of voor mensen. Zo bestaat de lucht die we inademen voor het grootste deel ook uit stikstof. Samen met zuurstof of waterstof wordt de stikstof omgezet in stikstofoxiden (NOx) of ammoniak (NH3), en deze stoffen vormen het probleem rond stikstof. 

Het probleem van stikstof

De stikstofoxiden en ammoniak komt in de bodem terecht. Er zijn planten die door deze stoffen beter groeien, zoals brandnetels en bramen, en overwoekeren daardoor planten die minder van stikstof houden. 

Ook verzuurt de grond door de ammoniak, hierdoor veranderen de voedingsstoffen in de bodem. Een voorbeeld hiervan zie je op de Veluwe. Doordat er een tekort is aan kalk in de bodem sterven de eiken af. Maar ook voor veel dieren is kalk een heel belangrijke voedingsstof. Zo zijn de eierschalen van koolmezen veel te dun en breken mezenkuikens hun pootjes al in het nest. 

De oorspronkelijke biodiversiteit in ons land is nog maar 15%, veel lager dan de 40% in Europa. Meer dan een derde van de plantensoorten in Nederland worden met uitsterven bedreigd. 

We stootte in Nederland de meeste stikstof uit van heel Europa, per hectare zo’n 4 keer meer dan het EU-gemiddelde. De hoogste stikstof uitstoot in Nederland komt vanuit de landbouw met 61%, daarna komt het wegverkeer met 15%.

Tips om stikstof te verminderen

Op tv zijn vaak bepaalde sectoren, zoals de veehouderij,  die het nieuws omtrent het verminderen van stikstof domineren, maar zijn er zaken waar je zelf op kunt letten? 

  • Biologische zuivel
    Uit een onderzoek van de Universiteit van Wageningen is gebleken dat de uitstoot van een biologische melkveehouderij zo’n 70% lager is in vergelijking met een reguliere stal. Zeker dus de moeite waard om de volgende keer rekening mee te houden als je in de supermakt voor het zuivelschap staat.
  • Houd je aan de maximum snelheid van 100 km/uur
    Natuurlijk is de maximum snelheid op de snelweg ook aangepast, vanwege de stikstofuitstoot, naar 100km/uur, maar tussen 19:00 en 6:00 mag je op veel plekken wel 120 of 130 km/uur rijden. Rij je op zo’n tijdstip in de auto en heb je geen haast? Rij dan ook gewoon lekker 100 km/uur 🙂 (Harder rijden levert je in de praktijk ook vaak maar een heel klein voordeel op).
  • Probeer de fiets of de trein te pakken in plaats van de auto
    Met de trein en de fiets rijd je namelijk stikstof vrij. Natuurlijk heeft het daarnaast ook nog andere voordelen voor het milieu, zo komen er veel microplastics in de natuur terecht van de slijtage van autobanden. Vooral bij veel remmen en optrekken. Wanneer je dus kleine afstanden altijd op de fiets doet in plaats van de auto heeft dat veel voordelen, en het is ook nog eens gezonder 😉 

Conclusie

Er zijn dus wel kleine aanpassingen die je kunt doen voor het verminderen van jouw persoonlijke stikstofuitstoot. Dit zal niet het hele stikstof probleem oplossen maar alle kleine beetjes helpen. Overigens hebben deze tips, naast voordelen van het stikstof verminderen, ook andere voordelen voor het milieu dus reden genoeg om er lekker mee aan de slag te gaan! 

Bronnen

Blogs die je misschien ook leuk vindt:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *