Een product dat je bij iedereen, zonder te twijfelen, wel in de badkamer kunt vinden: tandpasta. In een plastic tube, want daar zit tandpasta nou eenmaal in. Of toch niet? Zijn er ook alternatieven voor de bekende tandpastatube? De tandpasta tabletten zijn in opkomst, maar hoe werkt dat?
De plastic tandpastatube
Misschien denk je eerst “waarvoor een oplossing?”. Wat is er mis met de standaard plastic tandpastatube? Ten eerste is hij van plastic, het probleem van plastic hoef ik je waarschijnlijk niet uit te leggen. Daarnaast is die plastic tube nauwelijks te recyclen, omdat deze van verschillende soorten plastic gemaakt wordt en vaak ook een laagje aluminium heeft. Ook blijven er heel veel tandpastaresten in de tubes zitten. Volgens Choose Teethcare kan dit wel 5% tot 20% van de hele tube zijn!
En dan hebben we het nog niet eens gehad over tandpasta’s met microplastics, kleine deeltjes plastic in de tandpasta. Deze kunnen bijvoorbeeld in een whitening tandpasta zitten, zo schuren ze je tanden een klein beetje waardoor ze witter lijken.
Wat dan?
Oké, het probleem van een plastic tandpastatube is nu wel duidelijk. Maar wat is het alternatief? Op internet vind je veel recepten voor het zelf maken van tandpasta. Maarja, het zijn wel je tanden, om nou maar aan de slag te gaan met een mengsel van kokosolie en soda en maar afwachten hoeveel gaatjes de tandarts de volgende keer vindt (die ik normaal nooit heb) sprak mij nou niet echt aan.
Een ander opkomend fenomeen zijn de tandpasta tabletten. Je vindt ze tegenwoordig in verschillende varianten, met en zonder fluoride en in verschillende smaken.
Mijn ervaring
Ik gebruik de tandpasta tabletten van Dent tabs. Deze hebben een mint smaak én bevatten fluoride.
Het gebruiken is eigenlijk heel simpel. Je maakt je (bamboe) tandenborstel eerst nat, kauwt een tabletje fijn en je kunt gaan poetsen. De tandpasta blijft wateriger dan de gebruikelijke tandpasta, dat is eigenlijk het meest wennen. De smaak is helemaal prima, echt een tandpasta-mint-smaak.
Het gaat overigens ook wel eens mis, zo gaf ik mijn zusje ook een aantal tandpasta tabletten mee om uit te proberen en appte ze een aantal dagen later dat ze er een per ongeluk helemaal had doorgeslikt (na een aantal weken is ze nog steeds levend en wel en heeft er niets aan over gehouden 😉 )
Zelf vind ik het een prima vervanging van een plastic tandpastatube en blijf ik deze dus zeker nog gebruiken. Voor de kinderen (3 en 1,5 jaar) maak ik de overstap nog niet. Zij kunnen natuurlijk nog geen normale tandpasta gebruiken dus ook niet dezelfde tandpasta tabletten. Er zijn merken met speciale tandpasta tabletjes voor kinderen, ik zag ze zelfs in aardbeiensmaak, maar daar zijn Floris en Emma ook nog te klein voor. Die slikken dan denk ik wel vaker dan eens een heel tabelletje door (en ook niet per ongeluk).
Vind jij het leuk om ook deze tandpasta tabletten uit te proberen? Ik heb een speciaal pakketje gemaakt om het je extra makkelijk te maken: tandpasta tabletten, een bamboe tandenborstel én bamboe tandenstokers, plasticvrij tandenpoetsen dus, makkelijk toch? 🙂 Je vindt het pakketje hier.
Blogs die je misschien ook leuk vindt:

Zo duurzaam mogelijk verbouwen, hoe pak je het aan?
Nieuwe badkamer, nieuwe keuken, likje verf, iedereen met een koopwoning weet dat er altijd wel wat te doen is in huis. Bij veel verbouwingen gaan

Kalkaanslag verwijderen op een natuurlijke manier
Kalkaanslag, we hebben er allemaal mee te maken, in sommige delen van het land meer dan in andere delen. Zo boenen we ons suf om

Vijf tips voor het verminderen van wegwepplastic
De cijfers liegen er niet om: Volgens de Plastic Soup Foundation zal er in 2050 qua gewicht meer plastic in zee zijn dan vis. Wegwerpplastic