duurzaam consumeren

7 tips om duurzaam te consumeren in 2022

Op nummer 1 van de milieuimpact top 10 van de gemiddelde Nederlander, uit het boek De verborgen impact van Babette Porcelijn, staat het kopen van nieuwe spullen. Jaarlijks kopen we per persoon gemiddeld zo’n 1940 euro aan nieuwe spullen. Dit zorgt meteen voor hele mooie kansen en uitdagingen! Hoe jij dit jaar duurzaam kunt consumeren? In deze blog geef ik je 7 tips! 

Wat is duurzaam consumeren?

Grote kans dat je het herkent: je hebt iets nodig en zonder erbij na te denken ga je naar de winkel en koop je wat er in de aanbieding is. Of je koopt het merk wat je altijd al kocht, omdat je moeder het ook gebruikt bijvoorbeeld. Bij duurzaam consumeren kies je bewust en weloverwogen voor een bepaald artikel. Je kunt jezelf verschillende vragen stellen, bijvoorbeeld:

  • Is dit veilig en gezond voor mij en mijn gezin?
  • Is het op enige wijze schadelijk voor de planeet?
  • Wat is de impact op de samenleving?

We gaan er vaak (te) snel vanuit dat de wet en regelgeving alles voor ons heeft opgevangen en dat producten daardoor niet schadelijk zijn voor onszelf of de omgeving om ons heen, maar dat is dus helaas niet het geval. Maar hoe beantwoord je deze vragen? Daar ga ik je een aantal tips over geven.

Hoe ben je een duurzame consument?

Voor we verder gaan naar de tips is dit heel belangrijk: je hoeft het niet perfect te doen (dat kan ook helemaal niet). Er is geen routekaart of één bepaalde manier om het te doen. En een bewuste keuze voor jou kan een andere keuze zijn dan die iemand anders neemt. 

Mijn doel is om jou te helpen de meest bewuste consument te zijn die je kunt/wilt zijn! Hier zijn mijn 7 tips om aan de slag te gaan met duurzaam consumeren:

1. Denk na voordat je koopt

In plaats van alles te kopen waarvan je denkt dat je het meteen nodig hebt, wacht je voordat je iets koopt en stel je een paar vragen:

  • Heb ik het echt nodig?
  • Kan ik het huren of lenen?
  • Kan ik het tweedehands aanschaffen?

2. Ga op onderzoek uit

Besteed eens wat tijd aan het leren kennen van een bepaald merk voordat je er een product van koopt. Bezoek de website, sociale media, en bekijk hoe ze zichzelf presenteren. 

3. Lees labels

Ingrediënten worden altijd gerangschikt naar hoeveelheid, van hoge hoeveelheid naar lage hoeveelheid. Zie je eerst ingrediënten staan die je herkent? Dan bestaat het product dus grotendeels uit natuurlijke ingrediënten, synthetische ingrediënten worden vaak aangeduid met moeilijke woorden.

4. Kijk naar keurmerken

Merken kunnen heel groot ‘natuurlijk’ op hun producten zetten terwijl er maar één ingrediënt natuurlijk is. Het is dan veel betrouwbaarder om te kijken naar keurmerken. In deze blog vertel ik meer over verschillende keurmerken en wat ze inhouden. 

5. Kijk naar onafhankelijke websites

Wordt dit product/merk beoordeeld op een onafhankelijke website? Zo heb je bijvoorbeeld voor kleding de website Good on you, waar ze heel veel kledingmerken beoordelen op punten als aarde, mensen en dieren.  

6. Stel vragen

Is de informatie van een product niet helemaal duidelijk? Stel vragen! Door bijvoorbeeld een mailtje te sturen of ze via een dm op social media te bereiken. 

7. Vertel het anderen

Vertel andere over jouw bevindingen over een bepaald merk, of overwegingen om iets wel of juist niet aan te schaffen. Zo help je hen ook om een duurzame consument te worden 🙂

Het lezen van deze tips kan misschien wat overweldigend zijn, maar na een aantal keer doen word je er steeds beter en sneller in. Wil je wel duurzaam consumeren maar kun je er wel wat hulp bij gebruiken? Misschien is mijn Groen Huis Detox dan iets voor jou! 🙂 Waar ga jij mee aan de slag? Laat het mij weten via de reacties 🙂 

Blogs die je misschien ook leuk vindt:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *