Verduurzamen zonder investering, waar wacht je nog op?!

Verduurzamen kost geld. Natuurlijk is de investering van het verduurzamen van je huishouden veel kleiner dan wanneer je aan een grote verbouwing denkt. Maar wat als je met verduurzamen direct geld bespaart? Zonder eerst een klein of groot bedrag te hoeven investeren? In deze blog geef ik je een aantal voorbeelden hoe je kunt verduurzamen zonder investering. 

Voorbeeld met investering

Om even een duidelijk beeld te geven, hier eerst een voorbeeld waarvoor wel een kleine “investering” nodig is. Stel je wilt je wegwerpwattenschrijfjes vervangen door wasbare wattenschrijfjes. Op de lange termijn bespaar je natuurlijk de kosten van de wegwerp wattenschijfjes, maar op de korte termijn zul je eerst die wasbare wattenschijfjes moeten aanschaffen.

Een rekenvoorbeeld: een pak wattenschijfjes van Etos eigen merk, 80 watjes, kost 89 cent. Stel je gebruikt 2 watjes per dag, dan heb zo’n rol dus na 40 dagen op. In een heel jaar heb je dan zo’n 10 rollen nodig. Je koopt bij de Holland and Barret voor 8,99 een verpakking met wasbare wattenschijfjes. Het eerste jaar zijn je kosten net zo hoog als dat je wegwerpwattenschijfjes zou gebruiken maar daarna niet meer, je kunt de wasbare wattenschijfjes blijven gebruiken en je bespaart dus 8,90 euro per jaar. En een hele hoop afval natuurlijk, waardoor (als je per zak of per click betaalt) ook geld kan besparen op je afval! 

Verduurzamen zonder investering

Laten we nu dus eens gaan kijken naar een aantal voorbeelden waarmee je meteen bespaart en ook nog eens duurzaam bezig bent! Zonde om te laten liggen, toch? 

Gootstenen ontstoppen 

Bij het ene huis komt het vaker voor dan het andere huis: verstopte gootstenen of doucheputjes. Je kunt natuurlijk bij de supermarkt een fles HG vloeibare ontstopper halen. Bij de Albert Heijn kost zo’n fles voor 1 liter €4,49. Je gebruikt per keer 300 ml dus dat is €1,35 per keer. Echter duidt de veiligheidswaarschuwing ‘Veroorzaakt ernstige brandwonden en oogletsel’ al dat het niet echt fijn spul is. En dat spoelen we dus ook gewoon door het riool de natuur in. 

Een andere mogelijkheid is om aan de slag te gaan met soda en natuurazijn. Een pak van 450 gram soda kost bij de Albert Heijn €1,69 en een fles natuurazijn heb je al voor €0,45 voor een fles van 1,25 liter. Je gebruikt per keer 120 gram soda en 120 ml natuurazijn, dus dan zijn de kosten per keer nog maar €0,49. En niet vergeten dat dit een stuk milieuvriendelijker is. 

Omdat deze methode niet agressief is voor de leidingen kun je dit ook, als je bijvoorbeeld erg veel last hebt van verstoppingen, gebruiken om preventief de gootsteen schoon te houden. Hiermee kun je ook voorkomen dat de gootsteen zodanig verstopt is dat er een loodgieter moet komen, met de bijhorende kosten. 

Vergelijk verschillende verpakkingen 

Zeker van lang houdbare producten loont het om te kijken naar een zo groot mogelijke verpakking. Het scheelt niet alleen voor je portemonnee maar je bespaart er ook verpakkingsmateriaal mee. 

En vergelijk ook zeker met biologisch. Ik hoor je het bijna denken “Biologisch eten is toch hartstikke duur?”. Nou, dat hoeft dus niet altijd het geval te zijn. In sommige gevallen zijn biologische producten zelfs goedkoper dan het reguliere product, winst voor de aarde en voor je portemonnee dus! Zo zijn bijvoorbeeld (op het moment dat ik dit schrijf) de biologische pompoenpitten bij de Albert Heijn €5,49 voor 500 gram. De pompoenpitten van het eigenmerk zijn €2,29 voor 100 gram. Als je dan kijkt naar de kosten per kg kosten de biologische pompoenpitten €10,98/kg en de gewone €22,90/kg. Dat scheelt dus gewoon de helft! 

Kan het nog makkelijker? 

Het kan zomaar zijn dat er misschien uit onverwachte hoek nog geld op je ligt te wachten. Dat geld kun je dan weer mooi gebruiken om verder te verduurzamen. Deze tip is zeker de moeite waard: 

Heb jij de afgelopen 5 jaar iets geboekt bij Airbnb? De kans is groot dat je geld terug krijgt! De rechter heeft namelijk geoordeeld dat ze dubbele service kosten rekende en dat deze kosten terug betaald moeten worden. Dit is helemaal niet zo moeilijk als het misschien klinkt, via servicekostenterug.nl kun je namelijk heel eenvoudig je kosten terug vragen. Krijg je niets terug dan betaal je ook geen kosten, krijg je wel geld terug dan betaal je 25% van dat bedrag aan hun. 

De gemiddelde klant krijgt wel €212 terug! En al is het maar een tientje, investeer dat tientje meteen in de wasbare wattenschijfjes en je hebt er nog jaren plezier van (en kun je weer verduurzamen zonder investering) 😉
Je meldt je al binnen 3 minuten aan en zij doen de rest.
Kijk hier meteen of je nog geld terug krijgt! 

Blogs die je misschien ook leuk vindt:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *