“Mijn kinderen zijn nog te klein, die snappen niks van het milieu’’, “Milieubewust leven met kleine kinderen is nou eenmaal niet mogelijk’’. Hoe vaak heb jij deze al gehoord of misschien zelf wel gedacht? Het tegendeel is waar, zolang je maar in kleine stapjes denkt. In deze blog wil ik je graag kennis laten maken met twee leuke duurzame kinderboeken voor de allerkleinste.
De duurzame kinderboeken
Samen met Floris, die op dat moment 2,5 was, hebben we deze gelezen:
De geheimzinnige voetafdruk van Femida Handy en Carole Carpenter
Het kleine boekje over het milieu van Christine Coirault
De boekjes leren kleine kinderen gedragsveranderingen aan die bijdragen aan een beter milieu. Zoals tandenpoetsen met de kraan dicht en het licht uit doen als je uit de kamer loopt. Allemaal kleine dingen zou je denken, maar daar begint het wel mee! En hoe eerder wij ermee beginnen, hoe normaler het voor die kleintjes wordt.
In “Het kleine boekje over het milieu” vind je allemaal tips is leuke rijmvorm, zodat het nog makkelijker wordt voor je kleintje om het te onthouden. Zo roept Floris als ik even iets uit de koelkast moet pakken: “Koelkast snel sluiten, dan blijft de warmte buiten!”.
In “De geheimzinnige voetafdruk” komt Kiki allemaal afval tegen op het strand. Dat is niet de bedoeling! Terwijl ze opruimt krijgt ze hulp van de vuilnisvrouw, even twijfelt ze of ze hard moet gillen en weg rennen maar dan herinnerd ze zich wat haar opa haar verteld heeft. Mooi boekje die kleintjes niet alleen over afval leert maar ook dat mensen die “anders” zijn niet eng of gemeen zijn. Ook zijn de illustraties allemaal gemaakt van gerecycled materiaal.
Bibliotheek
En, misschien is de sticker aan de zijkant je al opgevallen, ik heb ze gewoon geleend van de bibliotheek! Zo wissel je ze gewoon af met andere boekjes die je leuk vindt en heb je om de paar weken weer een gevulde boekenkast met nieuwe boekjes.
Lees jij wel eens boekjes met je kinderen over het milieu? Ik hoor het graag van je in de reacties!
Blogs die je misschien ook leuk vindt:

Van babykamer naar dreumeskamer zónder nieuwe spullen
Emma is ondertussen alweer 14 maanden! Ze is totaal geen babytje meer, kan al flink lopen en pakt alles wat binnen handbereik ligt. Haar kamertje

Zo maak je je eigen ecologische bellenblaas-sopje
Als het maar een beetje lekker weer is speelt Floris graag in de tuin en één ding mag dan echt niet ontbreken: bellenblazen. Onder het

Duurzame varianten voor billendoekjes, zo kies je wat bij jou past
Met een baby in huis gebruik je waarschijnlijk een hele hoop billendoekjes. Waar wasbare luiers het fors aan populariteit winnen is dat met billendoekjes nog
Pingback: Leuke kinderboeken over duurzaamheid - Groen Graag