Voor veel mensen een gevreesd onderwerp: het stoppen met het eten van vlees en/of vis. Kun je als je een duurzame lifestyle nastreeft het nog maken om vlees te eten of ben je niet duurzaam bezig tot je vegetarisch gaat eten? In deze blog gaan we daar verder op in.
De impact van vlees
20% tot 30% van de milieubelasting die we veroorzaken komt van onze voeding, waarvan een groot deel van vleesproducten afkomstig is. Gemiddeld eten we per jaar per persoon zo’n 35/40 kilo vlees. Voor elke kilo rundvlees is zo’n 25 kilo voer en 15.000 liter water nodig. Dit water is vooral nodig voor het verbouwen van al dat veevoer. En de oppervlakte die nodig is voor al dat veevoer? Wereldwijd wordt maar liefst 80% van de landbouwgrond gebruikt voor veevoer. Door minder of geen vlees te nemen verklein je je voetafdruk dus aanzienlijk. Zei ik minder? Ja, dat is natuurlijk ook een optie.
De milieubelasting van vis is anders. Dit omdat de meeste vis niet geweekt wordt, maar gevangen op zee. Ook dit brengt natuurlijk milieubelasting met zich mee, door onder andere, vervuiling en overbevissing. In deze blog ga ik verder in op vlees.
Minder vlees
Wanneer je een jaar lang één dag per week geen vlees eet, bespaar je al zo’n 380 kilometer rijden, aan CO2 uitstoot, met de gemiddelde auto en 983 liter aan water. En dan hebben we het dus maar over één dagje geen vlees eten. Ben je nu gewend om elke dag vlees te eten? Begin eens met één of twee dagen in de week geen vlees. Prima te doen, toch? En al die autokilometers en water die je dan bespaart, dat geeft een fijn gevoel, toch?
Mijn ervaring is overigens dat minder vlees eten veel makkelijker is dan je misschien nu zult denken. Er zijn ontzettend veel lekkere recepten die je kunt uitproberen. Misschien worden die twee dagen al wel snel vier of zes dagen vegetarisch eten 😉
Kwalitatief goed vlees
Denk vooral ook goed na over wat je dan gaat eten op de dag(en) dat je wel vlees eet. Kies niet gewoon een gerecht, zoals lasagne met gehakt (of dat moet echt je all time favourite zijn), maar kies iets waar je je al dagen op kunt verheugen. Wat je écht heel erg lekker vindt. Zo maak je de dag(en) dat je bewust wel vlees eet extra speciaal en geniet je er ook meer van. Veel leuker toch, dan gedachteloos lasagne met gehakt eten omdat je het nou eenmaal altijd zo maakt?
Veel vlees bij de supermarkt is niet van de beste kwaliteit (en de levenskwaliteit van de dieren vaak ook niet al te best). Zonde toch om dat te eten op dagen dat je vlees eet? Kijk dus of er een ambachtelijke slager bij jou in de buurt is, of bestel online. Zo is Inamood een online delicatesse zaak met veel keus uit bijzondere, en hoge kwaliteit, stukken vlees. Ook vinden ze de leefomstandigheden van de dieren heel belangrijk. Voelt toch al meteen bijzonderder om op je “vleesdag” een stukje picanha te eten dan de standaard hamburger uit de supermarkt? Maar wanneer dat iets te culinair klinkt kun je natuurlijk ook bijvoorbeeld een ribeye bestellen. Maar mijn punt is vooral: geniet ervan.
Blogs die je misschien ook leuk vindt:

Mijn favoriete producten voor een zero waste badkamer
Zoals je misschien al eerder heb gelezen is de badkamer een van mijn favoriete ruimtes als het op verduurzaming aan komt. Er staan vaak zoveel

Digitaal tijdschriften lezen, een fijne vervanger voor de papieren versie?
Ik koop ze niet vaak maar loop er vaak langs in de Primera of de supermarkt: tijdschriften. Ik zie mezelf dan ook al helemaal zitten:

35 manieren om geld te besparen met een duurzaam leven
Duurzaam willen leven is duur: een heel veel gehoord vooroordeel. Maar klopt het echt? Nee, het klopt echt niet. In deze blog geef ik je