Je staat met een potje in je hand en kijkt op de achterkant; het heeft een keurmerk, maar wat wil dat nou zeggen? Maar ook op onder andere textiel, kleding, elektronica en andere gebruiksartikelen vind je keurmerken terug. In deze blog geef ik je een overzicht van de meest voorkomende duurzame keurmerken, zodat jij in het vervolg precies weet wat dat keurmerk wil zeggen.
Webwinkelkeur keurmerk
Om te beginnen een heel ander keurmerk: Sinds deze week heeft mijn webshop het Webwinkelkeur keurmerk! 😊 Wanneer je ziet dat een webwinkel dit keurmerk heeft betekent dat dat de identiteit van de webshop is gecontroleerd, de webshop juridisch is gecontroleerd en voldoet aan de wetgeving en de webshop is aangesloten bij een geschillencommissie. En nu heb ik hem dus ook! 🥳
De afgelopen tijd ben ik mij steeds meer gaan focussen op de webshop. Wist je niet dat ik een webshop had? Je kunt hier een kijkje nemen 😉
Duurzame keurmerken
Maar nu door naar de duurzame keurmerken, of anders gezegd; de keurmerken die iets zeggen over de duurzaamheid van een product. Hieronder een overzicht van de meest gebruikte keurmerken:

OEKO-TEX Standard 100
Dit keurmerk is een gezondheidskeurmerk voor textiel. OEKO-TEX Standard 100 staat op speelgoed van textiel, beddengoed en kleding die is getest op stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, bijvoorbeeld door allergische reacties.

Global Organic Textile Standard (GOTS)
Dit keurmerk is een internationaal keurmerk die eisen stelt aan zowel de productie van de vezels als de verder verwerking ervan tot kledingstukken. Tenminste 70 procent (te herkennen aan de tekst Made with organic) of minstens 95 procent (te herkennen aan de tekst Organic) van het kledingstuk moet uit biologisch geproduceerde materialen bestaat.

Europees Ecolabel
Dit keurmerk is het milieukeurmerk van de Europese Unie. Je vindt het op zeer uitlopende producten, onder andere kleding en verzorgingsproducten. Zeep, shampoo en conditioner met dit label geven minder watervervuiling, onder andere doordat ze minder schadelijke ingrediënten bevatten, zoals zogeheten polycyclische muskusverbindingen, EDTA en alkylphenolethoxylaten. Microplastics zijn verboden, en als er palmvet gebruikt wordt, moet dat gegarandeerd duurzaam zijn.
Daarnaast zijn er eisen aan het verpakkingsmateriaal, zoals dat er geen sprake mag zijn van overbodig materiaalgebruik, en dat plastic verpakkingen recyclebaar moeten zijn.
Voor kleding zijn er eisen op het vlak van watervervuiling, (giftige) hulpstoffen en chemicaliën, gewasbeschermingsmiddelen en energiegebruik. De eisen verschillen per materiaalsoort, en er wordt geen milieuvoorkeur uitgesproken voor bepaalde materialen. Ook eist het Europees Ecolabel een kwalitatief hoog eindproduct waarbij slijtage door wassen en drogen tot een minimum beperkt moet blijven.

EU-biologisch
EU-biologisch is een keurmerk van de Europese Unie (EU) voor biologische producten. Biologisch heeft een wettelijke status. De Europese Unie heeft de meest meetbare uitgangspunten van de biologische landbouw in wetgeving vastgelegd. Groenten en fruit zijn geteeld zonder kunstmatige bestrijdingsmiddelen, kunstmest en genetische modificatie. Vruchtwisseling is verplicht. Er zijn geen prestatie-eisen aan afvalbeheer, energiegebruik en emissies. Wel is een verantwoord gebruik van energie en van natuurlijke hulpbronnen zoals water, bodem, organische stoffen en lucht verplicht.
Dieren kunnen naar buiten en krijgen biologisch voer. Ook binnen hebben de dieren meer ruimte in de stal. Vleesrunderen mogen maximaal 3 maanden binnen worden afgemest. Het vee kan natuurlijk gedrag vertonen, waardoor bijvoorbeeld staarten couperen overbodig en verboden is. 20% van het voer en bij runderen 60% moet van het eigen bedrijf of uit de regio komen. Er zijn strenge eisen aan het antibioticagebruik.

Rainforest Alliance
Dit keurmerk zet zich in voor natuurbehoud en betere sociale omstandigheden in landbouw en bosbouw.
De deelnemende boerenbedrijven moeten werken met bedrijfsplannen rondom waterbeheer (irrigatie, afvalwater), minimale afhankelijkheid van chemicaliën voor ziekte- en plaagbeheersing en efficiënt energiegebruik uit hernieuwbare energiebronnen. Ze moeten brede oeverbuffers intact houden of aanleggen ter bescherming van drinkwaterbronnen. Het totale milieu-eisenpakket is erop gericht boeren te helpen zich aan te passen aan klimaatverandering met gerichte toepassing van klimaatslimme landbouwtechnieken.
Het keurmerk stelt ook sociale eisen. Zoals een verplichte extra financiële vergoeding voor producenten van gecertificeerde gewassen, bovenop de marktprijs. Hiermee willen ze de inspanningen op duurzaamheid erkennen en verder stimuleren. Daarnaast helpt het programma producenten en bedrijven de kloof tot een leefbaar inkomen (voor producenten) en leefbaar loon (voor arbeiders) te ontdekken en te overbruggen.
Om mensenrechtenschendingen zoals kinderarbeid, dwangarbeid en discriminatie te voorkomen, hebben ze een aanpak ontwikkeld waarbij risico’s worden ingeschat en methoden ontwikkeld om deze risico’s te beperken. Vervolgens bepalen ze de effectiviteit van de methoden.
Ben je opzoek naar een ander keurmerk? In de keurmerkwijzer van Milieu Centraal vind je alle keurmerken terug en een uitgebreide omschrijving wat ze betekenen.
Blogs die je misschien ook leuk vindt:

Afval scheiden
Door afval goed te scheiden kunnen producten gerecycled worden en daardoor kunnen we grondstoffen besparen voor het maken van nieuwe producten. Grondstoffen die we hard

Hoe ik stopte met over mijn droomhuis te dromen en begon met het leven ernaar
Ook borden vol op Pinterest over hoe je toekomstige duurzame huis eruit zal zien? Veel glas zodat je mooi kan uitkijken op de prachtige natuur.

35 manieren om geld te besparen met een duurzaam leven
Duurzaam willen leven is duur: een heel veel gehoord vooroordeel. Maar klopt het echt? Nee, het klopt echt niet. In deze blog geef ik je