kamerplanten verzorgen

Hoe kun je je kamerplanten op een natuurlijke wijze verzorgen?

Wat groen in je woonkamer, of op een andere plek in huis, kan ontzettend gezellig staan. Ook ten opzichte van een vaas bloemen heeft het voordelen, zo heb je van een plant veel langer plezier. Leuk als het allemaal goed gaat met je plant natuurlijk, maar wat moet je doen als je een plaag in je plant hebt zitten zoals spint of wolluis? In deze blog leg ik meer uit over de aanschaf van je duurzame kamerplanten tot het verzorgen en bestrijden van plagen met biologische bestrijdingsmiddelen met producten van Biogroei

Voordelen van kamerplanten

Het hebben van kamerplanten heeft een aantal leuke voordelen,  enkele voordelen zijn bijvoorbeeld:

  • Uit een onderzoek van Kansas State University bleek dat patiënten na een operatie sneller herstelden als ze bloemen en planten in hun kamer hadden én daardoor hadden ze ook een lagere bloeddruk.
  • Een ander onderzoek toonde aan dat planten stressverlagend werken én een positieve werking hebben op onze stemming en zelfvertrouwen.
  • Luchtzuiverende kamerplanten zetten CO2 om in zuurstof en brengen waterdamp in de lucht. Ook kunnen ze schadelijke stoffen uit de lucht opnemen. Met behulp van planten kun je dus de luchtkwaliteit in een ruimte verbeteren.

Genoeg voordelen dus om je woonkamer met planten aan te kleden, maar hoe doe je dat zo duurzaam mogelijk?

Kamerplanten duurzaam aanschaffen

Natuurlijk kun je voor een plant naar het tuincentrum, of online. Wel is het belangrijk om je te beseffen dat deze planten ook een effect hebben op het milieu. Ze zijn misschien gekweekt in een kas, bespoten met bestrijdingsmiddelen, geïmporteerd, etc.

Voor een milieuvriendelijker alternatief zou je kunnen kijken naar een tweedehands plantje, bijvoorbeeld op Marktplaats. Ook zijn er steeds meer plantenasielen te vinden. Het woord zegt het al: een asiel voor planten. Hier worden afgedankte planten weer opgelapt en kun je een geredde plant adopteren. 

Ook vind je op Marktplaats steeds meer mensen die stekjes aanbieden. Het voordeel van zo’n stekje is dat hij ook niet uit een verwarmde kas komt en dus veel minder impact heeft op het milieu. Ook hoeft het plantje veel minder kilometers te reizen, afhankelijk natuurlijk van waar jij hem ophaalt. Maar als je hem dus met de fiets kunt ophalen heeft jouw plantje helemaal een minimale milieu-impact.

Of wat dacht je van planten die je al hebt om daar zelf stekjes van te maken? Klinkt veel ingewikkelder dan het echt is en is ook leuk om als cadeautje te geven.

Kamerplanten verzorgen

De eerste stap bij het goed verzorgen van je kamerplanten is om je plant op de meest geschikte plek in huis plaatsen. Hiervoor is het goed om even op te zoeken, online of in een plantenboek, of je plantje van een plekje in de zon houdt of liever wat meer in de schaduw staat. Kun je gelijk even kijken of je plantje juist veel of weinig water wil hebben. 

Van maart tot oktober is het de groeiperiode van een plant. In die periode zou je de plant wat extra plantenvoeding kunnen geven. Dit kun je ook zelf maken, door bananenschillen 48 uur te laten weken in water. Daarna haal je de schillen eruit en leng je het met nog 4 delen water aan. Dit kun je dan 1 keer per maand aan de plant geven. 

En wanneer de plant hard groeit is het ook belangrijk om in de gaten te houden of de pot niet te klein wordt. 

Plagen bestrijden op natuurlijke wijze

En dan kan er zomaar een plaag in je (duurzaam aangeschafte) plant zitten, wat nu? Snel naar het tuincentrum rennen en daar een chemisch middeltje halen is niet nodig, een plaag kun je ook met biologische en natuurlijke middelen oplossen! Bij Biogroei hebben ze daar iets voor: Chrysop. Dit zijn strips met eitjes van de Chrysopa Carnea. Hier komen na een aantal dagen kleine larven uit die de plaag op je plant bestrijden. Je kunt deze strips gebruiken bij bladluis, wolluis, spint en tripslarven. Ook handig dus als je niet precies weet van wat voor plaag je plant last heeft. Beestjes met beestjes bestrijden dus. Maar ik hoor je denken: “heb ik dan niet daarna een plaag van de Chrysop larven in mijn plant (of huis?!)?”. Dit is gelukkig niet het geval. Wanneer de larven geen voedsel meer op de plant kunnen vinden sterven ze of eten ze elkaar op. 

Ik probeerde de Chrysop uit, ik had namelijk, zoals je op onderstaande foto kunt zien, een plaag in mijn plant. Wat het precies is weet ik niet, het lijkt op wolluis en ook op spint, maar gelukkig maakt dat niet uit! De kaartjes kwamen binnen en ze konden zo de plant in, ontzettend makkelijk dus! 

Ook aan de slag met biologische bestrijding? Hier vind je je volledige assortiment van BioGroei, dan kun je binnenkort weer genieten van een gezonde plant! 

Blogs die je misschien ook leuk vindt:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *