kracht van verbeelding

De kracht van onze verbeelding

Onze verbeelding is krachtiger dan je denkt. Dat kan in ons voordeel werken, dat we bijvoorbeeld doelen makkelijker kunnen halen als we ons kunnen inbeelden dat we het al gehaald hebben,  maar het kan ons ook tegen werken, zoals dingen anders waarnemen dan de werkelijkheid. Graag wil ik je mee nemen naar een moment waar ik mij zeer bewust werd van de kracht van mijn eigen verbeelding. 

Het moment

Het is 6 september 2017. Een tijdje daarvoor is Floris thuis geboren en bij de controle bij mij twijfelde de verloskundige dus gingen we naar het ziekenhuis. Wanneer de eerste gynaecoloog bezig is met onderzoek denkt ze nog dat het meevalt, tot ze een tijdje stil is en nog een andere gynaecoloog gaat halen. Daarna komen nog een gynaecoloog en een chirurg en als die na enige tijd heel lang weg blijven voor overleg is het mij wel duidelijk dat het niet gaat meevallen. Na een tijdje komen ze terug en vertellen dat de O.K. wordt gereed gemaakt, er zit een grote scheur in mijn darm en ik krijg een stoma. 

Fast forward. 2 dagen na de operatie komt de stomaverpleegkundige om te oefenen met het verwisselen van het zakje en het schoonmaken van het stoma. De afgelopen dagen heb ik het stoma nog niet willen zien, ik had alleen naar het huidkleurige zakje op mijn buik gekeken wanneer de verpleegkundige bezig waren. Voor de eerste keer zie ik het stoma zitten op mijn buik, een heel confronterend moment. 

Maar dan gebeurt er iets geks.

De stomaverpleegkundige pakt een nieuw zakje en laat zien hoe je die erop moet klikken. Ik merk op dat het zakje doorzichtig is, ze horen toch huidkleurig te zijn? Dat klopt zegt ze maar de eerste paar dagen gebruiken we doorzichtige zakjes zodat de verpleegkundige door het zakje heen kunnen controle of alles er goed uitziet, en dan zie ik pas dat het zakje waar ik de afgelopen twee dagen naar gekeken heb ook doorzichtig was. 

Hoe kan het? Hoe kan het dat ik naar het zakje heb liggen staren zonder het stoma gezien te hebben? Hoe kan het dat ik dat stoma echt nog niet gezien had terwijl het zo zichtbaar onder mijn neus aanwezig was?

De kracht van mijn verbeelding

Omdat ik het niet wilde zien. Mijn brein heeft het letterlijk voor mij geblokkeerd, omdat ik het echt niet wilde zien. Van een opzichtig doorzichtig zakje, naar een discreet huidkleurig zakje. 

Wat zien we nog meer niet? Dingen waarvan we in ons achterhoofd weten dat het er is, maar het gewoon niet willen zien? Gedwongen arbeid, slechte werkomstandigheden, het lozen van chemicaliën in de natuur, kleine stukjes plastic in onze schoonmaakproducten en verzorgingsproducten, chemische ingrediënten, het overschot aan plastic afval, we weten dat het er is, maar realiseren we het ons ook écht en zijn we bereid er iets tegen te doen?

En als je voor jezelf de beslissing maakt om er iets tegen te willen doen, waar begin je dan? Waar begin je met het verduurzamen van je huis en/of lifestyle?

Inzichtelijk maken

Er is online ontzettend veel gratis informatie te vinden aan de hand van blogs. Ook documentaires over de gevolgen zijn er volop te vinden. De valkuil is dat je verzand raakt in alle informatie, blijft lezen en zoeken, en er vervolgens nog niet veel echt verandert.

Misschien vraag je jezelf ook af hoeveel je nou echt kan betekenen, vooral na het kijken van een confronterende documentaire. Wat kun jij nou als individu veranderen aan de situatie?

Net als we de kracht van onze verbeelding vaak onderschatten, onderschatten we wat we kunnen betekenen in het grote geheel van het verduurzamen van de wereld, in het leefbaar houden van de wereld. Elke plastic fles die we verminderen is er één, maar het blijft niet bij één, je zult snel merken dat al jouw kleine stapjes veranderen in grote stappen. 

Tel daar ook nog eens bij op hoeveel mensen je inspireert in jouw omgeving om ook die kleine stapjes te maken en dan zul je al snel tot de conclusie komen dat je daadwerkelijk in staat bent een bijdrage te leveren aan het grotere geheel, aan een duurzamere wereld. 

Groen Huis Detox

De Groen Huis Detox is een online programma waarin je ruimte voor ruimte jouw huis gaat verduurzamen. Ja, je krijgt ook informatie over hoe het er nu echt voor staat, hoeveel plastic tassen aan microplastics de gemiddelde Nederlander naar zee spoelt bijvoorbeeld, maar vooral: wat jij kunt veranderen om het probleem aan te pakken. Elke week komt er een nieuwe les online én ontvang jij een pakket met duurzame producten waarmee je meteen aan de slag kunt. 

Heb je na 5 weken nog niet alle lessen bekeken? Geen probleem, je behoudt gewoon onbeperkt toegang. Je behoudt zelfs onbeperkt toegang tot de live Q&A’s, dus je kunt daar altijd met je vragen terecht. 

Ben jij er klaar voor? Start vandaag nog, en ontvang binnen 1-2 werkdagen jouw eerste pakket met duurzame producten! 

Meer informatie over de Groen Huis Detox 

Blogs die je misschien ook leuk vindt:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *